13 jun 2021

In Februari dit jaar maakte Charlotte Penneman haar intrede bij Smart-Sport. Na enkele ‘coronawedstrijdjes’ binnen clubverband draaide ze even mee op de trainingen. Er was vrij snel een mooie klik tussen haar en de andere atleten binnen de trainingsgroep. Duurloopjes gingen vlot met Lieselotte, pistetrainingen werden gecombineerd me Nina, Stijn, Kimberley en zelfs de coach liep af en toe mee. Ook op algemene clubactiviteiten kwam ze geregeld helpen of anderen motiveren, fijn! 

Een lactaattest werd afgenomen en gezien er nog geen sprake was van officiële wedstrijden werd er sterk ingezet op de basis: aerobe trainingen. Het trainingsvolume ging gevoelig omhoog van februari tem april. Eens zicht op wedstrijden gingen we over naar specifieke prikkels. Eerst doel? Een goede tijd neerzetten op de 1500m. We wisten wat mogelijk was en na een eerste tijd van 4’35 te Duitsland met Haasje Nina konden we deelnemen op de IFAM om daar te pieken naar 4’27! Doel van sub 4’30 dik behaald!

Op de flow van deze goede prestatie beslisten we verder te trainen richting een 3000m. Er was vertrouwen in de aangelegde uithouding in het voorjaar om dit te kunnen trekken. Met 3 gerichte prikkels waren we “wedstrijdklaar” en wisten we opnieuw wat mogelijk was. Een mooie tijd neerzetten voor haar 1e 3000m, daar waren zowel coach als atlete dik van overtuigd.

 

De 3000m wedstrijd…

Aanvankelijk werd deze ingericht door AVLO.. Maar door een triestige klacht van de Gentse buren viel deze dan plots weg. Na contact op te nemen met de zeer sympathieke Cor Heemskerk konden we zonder probleem deelnemen op de meeting te Lanaken. Charlotte kon in zeer mooie setting meelopen op de 3000m, de wedstrijd was immers ingericht om thuisloopster Fien een kans te geven op de kwalificatielimiet voor de U20. Dit gezien het EK voor U18 geschrapt werd omwille van Covid-19 redenen. Limiet? 9’33!   3’11 /km… snel…angstaanjagend snel…zeker voor een net 16 jarige…

Maar werken met Charlotte is een droom voor een coach. Het moet allemaal niet te ingewikkeld gemaakt worden. De klik was er van bij het begin tussen atlete en coach en het vertrouwen zie je groeien doorheen de trainingen. Meer is niet nodig, teveel nadenken geeft enkel mentale ballast. Keep it simple.

Zonder onszelf druk op te leggen hadden we zo er beiden vertrouwen in dat ze wel eens zeer dicht bij deze limiet zou kunnen lopen en deze misschien wel zou halen. Maar een mooie tijd als debuut was het uitgangspunt.

Op de wedstrijd zelf werd knap haaswerk verricht door Annelies Nijssen. Waarvoor onze grote dank! Zij trok tot 2000m en zetten zowel Fien als Charlotte af op een nette 6’20 na  zeer constante rondetijden.  Zodra Annelies weg was verloren de twee meisjes instant 2 a 3 seconden.. Twijfel kwam op, het werd zwaarder, doorkomst op 800m vd finish nog steeds 2”30 boven EK limiet…  Bij nog 700m te gaan werd door de coach duidelijk gemaakt dat het tempo omhoog moest om het te halen. Charlotte reageerde onmiddellijk door over te nemen en terug op doelpace te lopen. Fien kon aanvankelijk aanklampen, maar moest dan toch stillaan lossen. De laatste ronde dacht Charlotte terug aan haar laatste trainingsprikkel waarin een 400m verwerkt zat.. die ze aan 3’00/km nog kon lopen.. Dit herhaalde ze compleet op de wedstrijd. Seconden werden goed gemaakt en met een knappe eindsprint werd er gefinisht in 9’29”96!!! 

 

Wat een debuut op de 3000m! BAM Kwalificatie voor het EK U20… juist 16 jaar geworden. Diepe buiging van de coach hoor Charlotte! Je doet het TOP en je bent je plaats in het Smart-Sport Performance Team meer dan waard. Binnenkort starten we de trainingen te Stekene en bouwen we rustig verder. Het EK wordt er sowieso eentje om van te genieten!

Helaas zagen we Fien 3” te kort komen voor de limiet na een dijk van een race… gestreden.. Niettemin veel respect voor haar sportiviteit EN voor die van heel ATLA! Gemeende felicitaties en oprechte blijdschap voor Charlotte werden ervaren. Klasse!

 

 

(Ps. Wie na het lezen van de blogpost interesse heeft om ons team te vervoegen, neem gerust even contact op. Voor het seizoen 2021-2022 kunnen er zeker nog enkele atleten aansluiten)