29 nov 2021

Warning: subjectief verslag van de coach; puur vanuit het hart.

OLNE SPA OLNE

Laten we starten met Stijn Van Lokeren. Een atleet die ondertussen al lang het grootste respect heeft verdiend van de coach. Nooit klagend, altijd rationeel, vol vertrouwen en toewijding.

Gisteren stond de Ultratrail Olne Spa Olne op het menu: 70km, 2500d+.  Laat me dit even kaderen hoe dit er aan toe gaat op topniveau want traillopen is immers ferm onderbemind in Vlaanderen. Het vergt Stijn +1000 trainingskilometers afgelopen 7 weken, gemiddelde van 150 km/week, piek van 200 km/w. Combinatie duurlopen, interval, klimwerk, tempo. Daarnaast 3x per week kracht en stabilisatie. Optimaliseren van de recuperatiemomenten. Corona buiten houden,want ja, dat is tegenwoordig een uitdaging (wat je helaas nooit 100% id hand hebt).  Full time lesgeven, Lieselotte soigneren en de beste papa zijn voor Nel en Sep! Diepe buiging! Stijn heeft moeten puzzelen om alles te kunnen inplannen, zowel de trainingen als de kwalitatieve rust. Maar in die hele tijd heb ik uitsluitend een optimistische en gemotiveerde Stijn gehoord die alles kon afvinken.  Ik verwijs met plezier naar zijn eigen verslag van het avontuur:

https://www.facebook.com/stijn.vanlokeren/posts/10223324367432023?notif_id=1638207349707589&notif_t=feedback_reaction_generic_tagged&ref=notif

Werkelijk poëzie om te lezen, je zou watertandend de trailschoenen aandoen.. Stijn, L'aviond Flamand; je hebt je bijnaam alweer alle eer aan gedaan! Wat een prestatie! Er zou best wat meer Vlaamse media aandacht mogen gaan naar de trailwedstrijden. Next stop?  zonder twijfel die kwalificatie voor het WK 100 km! Jij verdient dat, wij gaan daarvoor en rekenen op de steun van de federatie. Zij weten ook, als we ergens onze tanden inzetten, laten we niet los.

CROSSCUP ROESELARE

Met een mooie groep atleten konden we naar Roeselare trekken. Er gingen -zoals steeds- gerichte trainingen aan vooraf en de focus werd scherp gesteld in de voorbereiding.  En hier komt dan mijn persoonlijke visie. Deze wedstrijd komt gewoon neer op SMART lopen. En hoe zwaarder het ligt, hoe slimmer je dit moet aanpakken.  Ik las hier en daar dat het parcours 'cross-onwaardig' was..teveel modder... Really? Was er in Mol teveel zand dan? of wind? of... Je neemt het parcours en de omstandigheden zoals ze zijn en je past je daar zo goed mogelijk op aan. Ook dat het parcours geen referentie is voor een EK kwalificatie...  Wacht... Dus.. Er wordt niet goed gepresteerd in Roeselare omdat er al getraind werd voor een Dublin parcours?  Als het regent, ligt er modder. Als er een quad rijdt, zijn er diepe sporen..No magic there right?   Onze atleten trainen niet enkel hun 'software' maar worden voortdurend uitgedaagd connectie te leggen met hun 'hardware'. Nieuw crossrondes plots omgekeerd trainen, memoriseren, visualiseren, krachttraining voor neurale output via RAWPERFORMANCE.  Wie controle houdt, overwint, wie ondergaat, verliest. En laat Roeselare net een parcours zijn dat je dwingt om te ondergaan. De boodschap aan de atleten was duidelijk: vecht niet tegen het de stukken waar je moet ondergaan maar knal op de stukken waar je controle hebt! En of ze dat deden.

Emiel Penneman - cadet -  mocht de spits afbijten. Vorige week nog twijfelachtig met groeipijn aan de hiel. Toch even goed opgevolgd en vooral prima aangegeven van Emiel zelf naar de woensdagtraining toe. Er prima doorgekomen en pijnvrij kunnen lopen naar een zeer knappe 7e plaats met gewonnen eindsprint. Daar smullen we van!

Dan was de beurt aan Charlotte Penneman. Charlotte vloog er direct in dit seizoen, zoals we haar kennen. Niet teveel woorden aan vuil maken. Kort overleg met de coach, opperste concentratie, startschot: ferme startsprint (die ze zelf niet gedacht had) en vooraan kop nemen.  Knap kunnen doorduwen in ronde 2, power op het gras en het verschil maken.  Na winst in Mol, nu ook te Roeselare. Zeer jammer dat geen geen EK ticket te verdienen viel, belangrijker is echter hoe je de wedstrijd liep alsof het wel zo was!

Senoiren dames waren aan zet met Nina Lauwaert. Afgelopen weken zeer sterk aan het groeien op training. Deinze was lastig - goed - in de voorbereiding. Woensdag was zeer stevig op crosstraining: ondergaan - volgen - overnemen - meer herhalingen - uitdagingen - ze deed het allemaal. Vertrouwen groeide en zoals ze zelf zei "toen ik zaterdag in de supermarkt mijn potteke skyr ging kopen, wist ik dat het goed zat, ik voelde het gewoon."  Nina deelde perfect in, liep zoals afgesproken qua indeling doorheen de stukken modder/gras, speelde met het tempo en kon het toch makkelijk binnen halen. Dit deed en doet deugd! Blijven werken, blijven trainen... Schitterende wedstrijd, perfecte timing voor jouw comeback! Trots!

Tenslotte kwamen de masters en junioren aan bod. Lieselotte Beck en Helen Van Lysebetten bij de masters, Julie Van de Walle bij de juniore dames.  Lieselotte is bezig aan een ijzersterk seizoen. Haar aanwezigheid op training stemt me ook echt heel tevreden en is altijd een zeer positief teken. Met haar op training schijnt de zon altijd 🌞!  Net zoals in Mol nam ze vrij snel de leiding en gaf ze deze niet meer af. integendeel, ze kon knap haar voorsprong uitbouwen op nr 2 die het duidelijk lastig had. Puntjes alweer binnen, leidersplaats versterkt! Nu die crosscuptrui voor de masters nog zien te machtigen (we weten nog steeds niet of er 1 is...). Helen startte op een 4e plaats maar had nog wat pijlen te goed in de laatste ronde, vlot naar die 3e plaats, het podium op!  Zeer vlotte samenwerking met jou Helen, je doet het uitstekend! Onze juniore Julie was naar hier gekomen om sterker te worden. Stevige concurrentie, dat was duidelijk maar het schrikte haar niet af. Alles gegeven tot aan de meet, sprint ook nog gewonnen voor een plaatsje vooruit en dan met volle emotie finishen, zo hoort het! Top te zien hoe het hele team elkaar aanmoedigde! LOVE IT!  3x goud - 1 brons te Roeselare. Geloof me, een droom die werkelijkheid wordt voor een coach!

EK SELECTIE?

Hoe fijn is het om op eigen site te schrijven, alle vrijheid 😊  Ik wil nog even terugkomen op de EK selecties: mijn voorkeur gaat duidelijk naar het afvaardigen van een team voor het EK.  Lisa liep sterk, Hanna had pech maar toonde initiatief en durf!  We gaan de scene niet meer herhalen, maar dat is gewoon 'wrong place, wrong time', niet meer, niet minder. In de focus zijn en gaan..  Verder hoor ik sommigen het denken.. Wat met de corona afwezigen? In de eerste plaats zeker oprecht een spoedig herstel gewenst, dit is een klote tijd. Helaas hebben we dit zelf meegemaakt. Nina liep een besmetting  op 2 weken voor kwalificatiemarathon voor OS Tokyo.. de rest is geschiedenis.  Herstel kost tijd... maar je moet ze nemen en sterker terug komen als voorheen. jullie kunnen dat! Forceren heeft daarentegen geen enkele zin.

richting Dublin, geef atleten kansen, lichtpuntjes in deze periode!  Verder duidelijke tweedelige oproep voor de selectiecommisie: wees voortaan TRANSPARANT en MEETBAAR in de criteria op voorhand en hou jullie selectievergadering OPENBAAR (live stream). Wat mag het daglicht niet zien? Welke argumenten mogen niet hoorbaar zijn? Het antwoord zou 2x negatief moeten zijn en dan is er geen enkele reden dit niet te doen. Indien wel is dat per definitie deontologisch fout.

Atleet van de week: Paul Lauryssens

Met Paul in de club weten we dat ze in de bijbel een vergissing hebben gemaakt. Het is niet Petrus de rots, maar Paul(us) de rots. Paul aka Wijze grijze aka Teo draait al van bij de start van Smart-Sport mee in de club.  Eerst onder de vleugels van mezelf, enkel jaren geleden toevertrouwt aan Nina.  Wat primeert er voor Paul? Fun! de basis om te trainen: do what you love. Er is niemand die niet overweg kan met Paul! Altijd de helpende hand, ondernemend, motiverend en wijze raad! Of hij het wil of niet.. Hij werd dan ook gebombardeerd tot secretaris van ons team en tekent samen met Wendy present op zowat alle teamactiviteiten! Wij wensen je alvast heel veel succes in Valencia Paul, geniet ervan!  Bedankt om reeds jaar en dag je in te zetten en onze rots te zijn!

Yeti out!🐻